recept: Zöldborsós tokány, Kifőzde
Zöldborsós tokány
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

80 dkg marhapacsni,
2 fej vöröshagyma,
20 dkg kolozsvári szalonna,
1 paradicsom,
1 paprika,
15 dkg zöldborsó,
1 evőkanál zsír,
1 dl fanyar fehér bor,
1 evőkanál liszt, só, bors, majoránna



A füstölt szalonnát gyufaszálnyira felaprítjuk, és pici zsíron kisütjük, majd leszűrve félretesszük.
A hagymát karikákra vágjuk és a szalonna zsírján, erős tűzön kissé megpirítjuk. Ezután hozzákeverjük a kisujjnyi darabokra felvágott húst, megfűszerezzük sóval és ízlés szerint elég sok törött borssal, és jól átpirítjuk.
Kevés vízzel vagy húslével és a borral felengedjük, teszünk bele egy teáskanálnyi morzsolt vagy apróra vágott majoránnát, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, és fedő alatt, kislángon pároljuk.
Amikor a hús félig megpuhult, beleteszünk 15 dkg zöldborsót és avval főzzük tovább. Ha a hús már puha, zsírjára lesütjük és hozzáadjuk a kisütött, félretett szalonnapörcöket. Pár perc sütés után kevés vízzel felengedjük, még egyszer megforraljuk, és kész is, tálalhatjuk. Erdélyi változat: A végén, amikor a húst zsírjára lesütöttük, meghintjük egy evőkanál liszttel, kissé megpirítjuk, majd mártás sűrűségűre felengedjük vízzel vagy csontlével, jól felfőzzük, és tálalás előtt 2 dl tejföllel elkeverjük. A tokány leve rövid, sűrű, barna színű, tartalmas. Bármilyen húsból készíthetjük, disznó, marha, vadak, szárnyasok egyformán megfelelőek. Nokedlivel, kagylótésztával, tarhonyával vagy egyszerűen puha, foszlós belű, ropogós héjú félbarna kenyérrel kínáljuk.
Bármilyen (csípős) savanyúság illik hozzá. Debreceni tokány: A fővés utolsó 5 percére 1 pár karikázott debreceni kolbászt adunk hozzá. Együtt készre pároljuk. Hagymás, tört burgonyával tálaljuk. Kapros tokány: Ha az étel kész, fél csomó finomra vágott kaporral ízesítjük, kevés fehérbort aláöntve, fedő alatt 2-3 percig még pároljuk. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, ezzel besűrítjük, kevés citromlével és cukorral ízesítjük, átforraljuk.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Réges-régi szakácskönyvből.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2009.01.29. Utoljára frissítve: 2009.01.29.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 18:37:31 - 2.34)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez